Vad är konst?

All konst är till för att tolkas av åskådaren. Även om konstnären har en klar vision av vad den vill förmedla med sin konst så tolkas den olika av alla, vissa kan se en tavla och uppleva att de känner lycka medans andra känner sorg och obehag det är helt upp till den som granskar konsten. Det finns många olika typer av konst och det är ingen som kan definiera vad som är just konst för alla utan det är helt upp till en själv. För vissa så är allt konst och för andra bara saker som skapats konst och för andra så är det allt som skapats i syfte att förmedla är konst. Efter att läst detta hur definieras konst för dig?

Se konst ur ett nytt perspektiv

Att tänka på vad konstnären vill förmedla med sin konst är inte lika viktigt som det man själv faktiskt tolkar av konsten. Hur kan man då göra för att tolka en målning? Nästa gång du ser en tavla känn efter vad får den dig att känna, vad får den dig att tänka på? Kan du relatera känslan till något minne? Ser du något som gömmer sig i bilden som ett dolt budskap? Blir du glad eller ledsen? Detta kan få den som inte är så insatt i konst att kunna uppleva konst på ett helt nytt sätt.

Min uppfattning om konst

Först och främst tänker jag på tavlor och statyer när jag tänker på konst, men jag uppfattar också mycket i naturen som konst. ”Naturens egen konst” så att säga. Inte skapad av mänsklig hand men ändå något som kan ge samma känslor som när man tittar på en fin målning. Det finns några specifika ställen i Sverige som berör mig extra mycket. Jag får en känsla av evigheten vid dessa platser. Den ena är vid Glumslövs backar när man åker den gamla vägen mot Landskrona. En försommardag med solsken och blommande vallmo så tittar man mellan backarna ut mot Öresund och Ven och då stockar det sig i bröstet på mig. Likadant på vintern när man kommer söderifrån och närmar sig Sälen. När de första kalfjällen syns på vänster sida får jag samma känsla som vid Glumslövs backar.

Kommentarer är stängda.