Lamporna i din bil

Vet du hur många lampor som finns i din bil? De flesta bilar har över 60 stycken olika ljuskällor! Det kanske är onödigt vetande men lite intressant är det ändå att veta vad alla lampor har för funktion, för det blir en hel del. Det talas mycket om extraljus i xenon och LED-lampor och halv- respektive helljus kanske är det första du tänker på när billampor kommer på tal. En annan anledning till att faktiskt ta reda på lite mer om din bils ljuskällor är i fall det är någon lampa som går sönder. För att du ska kunna byta lampan i bilen så måste du veta vad ljuskällorna heter, hur ska du annars hitta vilken lampa du ska köpa? Självklart har också de olika biltillverkarna olika lampor till olika funktioner.

Hur byter jag lampa?

Kolla i din instruktionsbok för din bilmodell för att se om du kan lokalisera vilken lampmodell det gäller eller, om den är lättillgänglig, skruva ur lampan och kolla på den. En del lampor är jättekrångliga att ta ur, det kan krävas att du lyfter ur en hel lampinsats bara för att komma åt lampan.

De vanligaste billamporna

Helljuset användes i mörker för att du ska kunna se vägen bättre, därför är dessa lampor normalt de starkaste på bilen. De är av blandad kvalitet, men har du helljus av den sämre sorten så kan du lätt skaffa dig ett par starka extraljus i xenon eller halogen.

Halvljuset har du på dagtid MEN också på nattetid! På en del bilmodeller delar till och med halvljuset och helljuset samma lampa.

Varselljus och halvljus har i princip samma funktion men ditt varselljus är svagare så det ska du bara ha på vid bra sikt.

Dimljus ska enbart användas vid körning i dimma eller när sikten av olika anledningar är försämrad. Dimljus finns inte på alla bilar.

Parkeringsljus och positionsljus är ofta samma lampa och har ett vitt ljus fram och ett rött bak.

Bromsljuset lyser när du bromsar bilen och finns enbart där bak på bilen. Vissa bilmodeller har även ett bromsljus högre upp, ibland i bakrutan.

Som sagt så finns det mängder av andra ljus men förutom dimljuset så är dessa lampor standard på bilar.