Unken doft var fuktskadade syllar

Herregud vilken resa vi har varit med om. Allting började för några veckor sedan när vi började känna en unken doft i vårt sovrum. Först tänkte vi att vi bara behövde vädra och göra en rejäl storstädning men så vart inte fallet. Lukten blev bara värre och värre och tillslut kontaktade vi ett företag som arbetar med att åtgärda fuktskador. Vi fick ett trevligt bemötande men efter att dom varit här och undersökt vårt sovrum fick vi höra att vi måste göra ett syllbyte.

Syllbyte, sanering och nytt virke

Våra nuvarande syllar hade blivit fuktskadade och det hade sakta börjat att bildas mögel. Vi hade inte så mycket till val än att utrymma sovrummet och låta företaget påbörja syllbytena. Tydligen var huset konstruerat på ett sådant sätt att dom var tvungna att öppna upp och komma åt syllarna från insidan av huset för att sedan ta bort väggreglarna etappvis för att sedan ersätta den gamla syllen med ny. Där emellan krävdes det också att dom sanerade hela utrymmet och behandlade med svampdödande medel för att skydda mot nya mögelangrepp.

Ta hjälp i god tid

Jag kan säga att jag aldrig trodde att den unkna doften skulle leda till ett så stort projekt, jag visste knappt vad syllar var innan detta. Förhoppningsvis var detta en engångsföreteelse och vi slipper att bryta upp fler väggar för samma anledning i framtiden. Vilken tur att det finns så professionella människor som kan lösa sådana här problem, för detta är något jag aldrig hade kunnat lösa själv trots att jag ser mig själv som rätt händig. Så om ni själva känner en unken doft där hemma som ni inte blir av med, undersök detta i tid så att skadorna inte blir värre och mer omfattande än vad det redan är.